Coding Decoding – Short Tricks to Remember

Coding Decoding – Reasoning 

Today we are sharing Topic- Coding Decoding.

Let’s start discussing the topic with the meaning of Coding Decoding

Coding is a system of signals which is used to hide the actual message of a word (s). Coding is based on some particular rule. You have to find the particular rule and convert the asked word or group of words in the same way, which is called Decoding.

Before discussing the types of Coding and Decoding.

Let’s discuss HOW TO ATTEMPT questions of Coding and Decoding in the exams.

As we have discussed earlier in the meaning of Coding and Decoding that we have to find the particular rule of Coding to Decode the asked the word(s). But there is no particular step by step procedure to decode the given code. So, we have to apply the “TRIAL AND ERROR METHOD” to find the logic behind the given data.

So, it is advisable not to spend more than 30-40 secs or maximum 1 minute(not advisable though)  on these questions. If you are not getting the logic behind the given data, it is better to SKIP the question rather to waste more time.

It is advisable to remember the position of the alphabets as it will help you to crack the codes more easily.

We are sharing TRICK to remember the positions of alphabets.

 

coding decoding 1

We all know the positions of the first four alphabets, so we do not need any trick to memorise the positions of these alphabets.

Now, remember the word EJOTY’. These alphabets are multiples of 5

coding decoding 2

 

Now, come to other alphabets.

 

coding decoding 3

 

coding decoding 4

 

coding decoding 5

 

coding decoding 6

 

coding decoding 7

It is easy to remember the position of the last alphabets so we do not need any trick to remember the positions of these alphabets.

 

TRICK to remember position of alphabets in REVERSE ORDER

coding decoding 8

 

Now we will discuss the different TYPES OF CODING AND DECODING alongwith EXAMPLES.

 

TYPES OF CODING AND DECODING (EXPLAINED WITH EXAMPLES)

 

TYPE 1 – LETTER CODING

 

In these type of problems, the coded words are arranged according to specific pattern/rule of alphabets either directly or in a jumbled way.

EXAMPLES

 

(1) In a certain code ‘MENTAL’ is written as NDOSBK . How would ‘PICTURE’ be written in that same code language ?

1) OJDUVSF

2) OHDSUQF

3) QHDSVQF

4) QHDUSVF

5)  None of these.    

                                                           

Solution The correct option is – 3) QHDSVQF

Clearly, the letters in the word MENTAL are moved alternatively one step forward and one step backward. Thus code of  PICTURE is

 

coding decoding 9

 

(2) In a certain code language, PENCIL is written as ACHLIG and SKETCH is written as TRCMLB. How will ‘NEST’ be written in that same code language?

1) HCTM

2) MFTU

3) ODTS

4) MDTU

5) None of these

 

Solution The correct answer is – 1) HCTM

The codes are occur in the same sequence as the corresponding letters occur in the words.

coding decoding 10

Thus, code for NEST is

coding decoding 11

 

TYPE  2 – NUMBER CODING

 

In these type of problems, either coded words are assigned with the number or coded number are assigned to the words.

 

Example

In a certain code, ‘BALL’  is written as 27. How will the word ‘CRICKET’ be written as ?

1) 68

2) 70

3) 66

4) 69

5) None of these

 

Solution The correct answers is Option – 4) – 69.

Here, the word is coded according to the sum of the positions of the given English alphabets.

coding decoding 12

Hence , Code for CRICKET will be

coding decoding 13

 

TYPE 3 – JUMBLED CODING

 

In these types of problem, coded words are assigned with both symbols and words.

 

Example

In a certain code language, ‘SAFER’ is written as ‘5@3#2’ and ‘RIDE’ is written as ‘2©%#’, how would ‘FEDS’ be written in that code?

1) 3#©5

2)3@%5

3)3#%5

4)3#%2

5) None of these

 

Solution- The correct option is – 3)3#%5

coding decoding 14

So,

coding decoding 15

 

TYPE 4 – CHAIN/ SUBSTITUTION CODING

 

In this type of coding, words are assigned with certain substituted words and we have to mark the answers according to the substituted words

 

Example

If ‘orange’ is called ‘butter’, ‘butter’ is called ‘soap’, ‘soap’ is called ‘ink’, ‘ink’ is called ‘honey’ and ‘honey’ is called ‘orange’, then which of the following will be used for washing clothes?

1) Honey

2) Butter

3) Orange

4) Soap

5) Ink

 

Solution – The correct option is – 5) Ink

Soap is used for washing clothes and here soap is called ink.

 

TYPE 5 SYMBOL CODING

 

In this type of coding, digits/words are assigned with definite codes alongwith some conditions. We have to find the codes according to the given conditions.

 

Example

Study the following information carefully and answer the questions given below it

Digits in the numbers are to be coded as follows.

coding decoding 16

Conditions

(i) If the first as well as the last digits are even, both are to be coded by the code for the first digit

(ii) If the first as well as the last digits are odd, both are to be coded by the code for the last digit.

 

1) 562183

a) PAVMRP

b) DAVMRD

c) PAVMRP

d) DAVMRP

e) None of these

 

Solution – The correct option is – c) PAVMRP

As we can see first and last digit of the number is odd.So, condition number (ii) will follow

coding decoding 17

 

2) 627851

a) PULRDM

b) AVLDRM

c) AVLFDM

d) AVLRDM

e) None of these

 

Solution –The correct option is d) AVLRDM

As we can see, none of the given condition satisfies with the given number. So we can directly find the code for the given number.

coding decoding 18

 

3) 812354

a) RLVPDF

b) FMVPDF

c) RMVPDR

d) RFMVPF

e) None of these

 

Solution –The correct option is c) RMVPDR

As we can see, first and last digit of the number is even.So, condition (i) will follow

coding decoding 19

 

TYPE 6 – LANGUAGE CODING

 

In this type of coding, the codes are hidden in different statements. We have to find the code by choosing the common words/numeral  in the given different statements. The common code word/numeral will represent the code of the asked word(s).

To understand this , lets solve one example.

 

Example

In a certain code

‘Ding Dong Dang’means ‘ Attacking the enemy’;

‘Ping Pond Dong’ means  ‘Enemy is retreating’;

‘Ding Ping Mong’ means ‘Attacking and retreating’

 

(1) Which of the following codes stand for ‘ Enemy’?

a) Ding

b) Dong

c) Dang

d) Cannot be determined

e) None of these

Answer-  The correct option is – b) Dong

 

(2) Which of the following codes stand for ‘Attacking’?

a) Ding

b) Dong

c) Dang

d) None of these

e) Cannot be determined

Answer-  The correct option is – a) Ding

 

(3) Which of the following codes stand for ‘Retreating’?

a) Ping

b) Pong

c) Dong

d) Mong

e) None of these

Answer-  The correct option is – a) Ping

 

(4) Which of the following codes stand for ‘And’?

a) Ding

b) Ping

c) Mong

d) Pong

e) None of these

Answer-  The correct option is – c) Mong

 

SOLUTION –

As we have disccussed above that we have to find the common words/numerals to find the code of the asked words. Lets try to find out the common words

coding and decoding 20

 

Hope you have learned today. 

 

Click for Quiz – Topic’s Quiz – Set 1

 

Please give your feedback, we are ready to serve better  🙂 

Subscribe and Share ! 

Keep Visiting !

Happy Learning !